Nothing like home

Oavsett vad… borta bra men hemma bäst!

22 dagar, 10 länder och 630 mil senare, påfylld med minnen, upplevelser och ett fyllt sd-kort har vi nu landat hemma igen. En fantastisk resa har vi gjort och det va inte sista gången vi åkte såhär 🙂

I Tyskland va husen många gånger utrustade med glaserat högblankt tegel och man stänger gärna ute omvärlden, drar för och stänger igen.

Österrikes hus är helt fantastiska med fräscha fasader, målningar och massor av blommor. Fint ordnade trädgårdar.

Schweiz verkar fattigare än Österrike för här var det tråkiga rappade hus eller ”lapphus”. Ingen ordning och inte alls samma finish.

Frankrike va ännu tristare för här va fasaderna trasiga, dåligt med färg och ingen som helst tanke på att göra trädgårdarna fina.

I Luxemburg börjar stenhusen komma lite. På ställen hade de fina blommor men mer i krukor än i land.

Belgien har uteslutande stenhus, murad av olika varianter av sten. Mycket blommor och andra saker man blir glad av. Här har vi också upplevt förändringen i landskapet. Från ardennerns böljande frodiga bergsvägar till platt jordbrukslandskap och senare kusten med en strand i Daytonabeachstuk med skillnaden att nan inte fick åka bil här.

Holland är ett speciellt land – plattare än en pannkaka, lågt liggande och blött. Blandade byggnader, mycket odlingar och lantbruk/gårdar. Det som också sticker ut är att de har vansinnigt många växthus. Dessutom imponerar holländarnas kunskap om hur man bygger säkra invallningar – man åker många gånger på samma nivå som kanalerna.

Danmark flackt och lite tråkigt men kanske ändå är värt ett nytt försök efter den regniga trista vistelsen sist. Den som gav mig avsmak för landet…

Småvägarna i Frankrike är lite speciella, i stort sett spikraka och där det blir en kurva är det 90 grader. Eller så är det rondeller… för utan konkurrens vinner detta landet överlägset i antal – och olika storlekar.

Odlingar av majs och spannmål har kantat stora delar av de vägar vi åkt. Vi har också sett massor av äppelodlingar och några vinodlingar. I Holland mötte vi potatisen, odlingar i flera hundra hektar på ”samma” ställe. Slott och ruiner finns i alla länder, några stannade vi på men de flesta åkte vi förbi.

Vi har bott på camping mest trots att vår intention var att bo mycket på ställplats. Campingarna har varit olika både i utförande och pris, men de flesta har varit sådana som jag kan tänka mig återkomma till då de inte varit trånga, bullriga och överbelagda. Dessutom förhållandevis billiga.

Campingen i Göteborg var mer iställetför en parkering som vi förmodligen fått betala minst lika mycket för utan att ha haft tillgång till el och servicehus. (450kr)

Vägarna har varit små, kantade med byar som tar över efter varandra. Sådant vi aldrig fått se om vi valt annorlunda. Allévägar, betongvägar, guppiga och på många ställen bra och vi har åkt mot enkelriktat (en vägbit på ca 3 km). Upp å ner i lutningar upp till 24%, platta ställen och ”konstgjorda”.

Vi har testat motorvägar också med stressade, våghalsade och chanstagande medtrafikanter – inte alls min favorit! Vi har också stått i köer pga olycka, vägarbeten och broöppning som får bångsbroöppningen att kännas som en blinkning i tid.

Bilar har vi sett massor! Mest Renault och Peugeot, men förvånansvärt många Volvo. Sedan kan vi konstatera att tyskarna själva väljer Audi före BMW och VW.

Nu med facit i hand kan vi säga att två länder har stuckit ut och det är Österrike och Holland. Det är länder som gott och väl kan upplevas lite mer.

Sedan finns det rätt många länder kvar också. Bara att ta fram kartan, googla loss och fundera ut vart det bär nästa gång 😉

Tack underbara ni som följt oss på resan… nästa gång kanske ni följer med oss på riktigt?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s