Turistar vidare och drar oss hemåt…

Idag har varit en kuskardag… vi har åkt å åkt å åkt men inte kommit så långt.Det finns alldeles för mycket att se här : ) Men bjussar först på en campingbild från nattens camping…

9

Till att börja med vill jag be om ursäkt till dig Örjan eftersom vi inte stannade fast vi hade erbjudande om bästa guidningen… Vi kom bara längre å längre ifrån på dagens utflykt så då vände vi kosan mot Sverige istället.

Första stoppet blev Kyllingbrua. En makalöst vacker stenbro där tågen går över älven. Har funderat över hur man ska ta sig till någon av dessa broar – och plötsligt fanns tillfället här. Min kondis fick testas rejält för det va 250 meter nedåt för att ta sig till ”fotoplatsen” – och det va väl OK… men att ta sig upp va en rejäl prövning

10

Därefter stannade vi vid Slettafossen och insöp atmosfären bland branta klippor, forsande vatten och bruset – nästan det enda som hörs…

11

Fortsatte vår resa och eftersom de turister vi är följer vi ”kringlorna” (inte alla men många) så svängde vi av mot Sagelva vasskraftsenter… hittade det inte först och åkte alldeles för långt. Men där – mitt ute i för oss ingenting, hittade vi ett smultronställe! Samma visa här – jag testade mina uppånerklättrarskills på knappt synbara stigar.

När vi ”var klara” där vände vi och åkte tillbaka för att se att det vi skulle se från början, va stängt! På väg tillbaka från denna ”sevärdhet” skymtade vi bro nummer två…

8

Nästa stopp (och träningspass för mig) blev vid Jora bru – järnvägsbro nummer tre… De är otroligt vackra – och gamla!

15.jpg

Hasse drog sedan med mig på en sightseeing för att se ett gammalt industrihistoriskt kulturminne – Lorkverna. Men dit fick han traska ensam. Inte heller så mycket att se eftersom det mesta va nyuppbyggt.

Därefter åkte vi lite mer på en för oss svenskar ganska vanlig väg. Kom så småningom till Dombås där vi skulle tanka – om det va hyggligt billigt. Första macken tog 13.46 per liter och vi höll på tappa hakan – vi hade ju sett för runt 11. Men så – 10.94 – skylten kom som på begäran… Billigare än hemma!

Vi fortsatte sedan över Dovrefjället och stannade vid en utsiktsplats med milsvid utsikt över ”hela världen” kändes det som (Snöhetta Viewpoint), magiskt men lite kalt.

Här vek vi också av E& och åkte väg 29 – Rondane turistväg. Med de senaste dagarnas bilder på näthinnan så va det inte lika hisnande vackert – men självklart är det maffigt med bergen på ena sidan och skog/ängsnatur på den andra och däremellan flöt vattnet i kringelkrokar.

Här fanns också saker att stanna och titta på… Vi åkte upp till Folldal Bygdetun – ett hembygdsmuseum beläget högt med utsikt över bergen. Lite sönderbyggt och så hade de satt dit fula hänglås som förstörde helheten, men mycket vackra byggnader där var och en hade sin egen historia.

Sedan stannade vi vid Strömbu – där vilken fiskeintresserad människa skulle bli kvar för evigt (många som fiskade i området) och kanotturister gärna stanna en dag för lite paddling. Fint och rofyllt.

Sohlbergplassen stod sedan på tur. Ett roligt stop för att se ut över älven och bergen. Lite annorlunda byggnationer för säkerheten. Ett kort sevärt stopp helt enkelt.

23

Atnbrufossen fossehus där Hasse mest spankulerade runt och kikade.

5.jpg

Å så kom vi fram till väg 29 och började så smått att leta boplats för natten. Inga campingar och svårtillgängliga ställen som va hyggligt fina gjorde att vi bara åkte på. Kom fram till väg 3 – en stor väg som va nästan lika tråkig som Ockelbovägen. Det enda roliga vi såg var en stor silverälg.

4

Till slut – efter e halvmil i skogen på en något bredare stig, hittade vi vår plats för natten. Äkta ”Anderssonstyle” – lite oländigt men nära till el om vi skulle behöva : P

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s